To był zdecydowanie najsmaczniejszy konkurs w regionie. V edycja Festiwalu Pierogów, która odbyła się 30 lipca w Anielinie obfitowała w rozmaite kompozycje smakowe, odważne połączenia farszu i misternie lepione przysmaki.
W sobotnie popołudnie do Anielina w gminie Poświętne zawitały wszystkie koła gospodyń wiejskich z terenu gminy, które w swoich środowiskach słyną z przygotowywania pysznych przysmaków. Na “warsztat” wzięto jedno z najsmaczniejszych polskich dań. Zadaniem zawodników uczestniczących w festiwalu było przygotowanie własnej, wyjątkowej wariacji pieroga z kapusty i mięsa.
Członkowie komisji nie mieli łatwego zadania, gdyż panie z KGW przygotowały szeroki wachlarz smakowy pierogów z jednakowych składników. Pierwsze miejsce zdobyły panie z KGW Buczek, którego przewodniczącą jest Maria Milczarek, drugie miejsce przypadło KGW Poświętne, natomiast trzecie miejsce otrzymało KGW Studzianna, pozostałe koła otrzymały wyróżnienia.
Mimo deszczowej pogody na święto pieroga zjechało wielu gości, licznie przybyli też mieszkańcy gminy. Było wiele atrakcji jakie przygotowali gospodarze imprezy, którymi byli Koło Gospodyń Wiejskich w Anielinie, sołtys sołectwa Anielin, Wójt Gminy Poświętne oraz Gminny Ośrodek Kultury.
Swoje artystyczne zdolności zaprezentowały koła gospodyń wiejskich z Dęby i Buczku. Gościnnie, na zaproszenie KGW z Anielina wystąpiło KGW z Łukowa Śląskiego. Pierogową, udaną imprezę w Anielinie, zakończyła zabawa taneczna. „Festiwal pieroga w Anielinie to nie tylko uczta kulinarna, gdzie przygotowywanych jest przez nasze Panie z Kół Gospodyń ponad 5 tyś. pierogów, ale to także doskonała integracja pokoleniowa od najmłodszych po seniorów” - zaznacza wójt Michał Franas.